Prispevek o letovanju na Pohorju

24. 08. 2022 / Letovanje

LETOVANJE NA POHORJU

Devet uporabnikov VDC in trije spremljevalci smo se 30.7.2022 odpeljali iz Goriškega centra v Novi Gorici na Hočko Pohorje. V hotelu Zarja smo se namestili po sobah in odšli na kosilo. Ko smo se odpočili, smo imeli družabne igre.

Vsako jutro smo telovadili ob padalu in žogi. Rekli smo, da je to  Pozdrav soncu. Po zajtrku se nam je pridružil g. Frančko in nas vodil na oglede po Hočkem Pohorju. V pragozdu smo občudovali kamne različnih barv, ki se svetijo. Nataša je slikala rožo turško lilijo, ki tako diši, da že smrdi, ni pa strupena. Najbolj strupena roža je navadni volčin. Če jo daš kakšni punci, lahko umre, ker zelo močno smrdi. Na Žigartovem vrhu smo se slikali in odšli do Belega kamna. Na  terasi smo imeli lep razgled. Gledali smo, kje so Ruše, Dravska dolina, Avstrijske Alpe, reka Mura in na Arehu smučišče za zlato lisico. Uživali smo v gondoli, ki nas je peljala na postajo smučišča. Pri Črnem jezeru nam je vodič povedal zgodbo, da sta pes in ženska padla v vodo. Mimo je prišel planinec, ki je oba rešil. V hotelu pa nam je Frančko razlagal, kako je včasih bilo na Pohorju in kako Pohorci živijo danes. Povedal je, da je pesnik Juri Dvornik pisal pesmi o življenju Pohorcev v domačem narečju. Zanimiv je bil izlet v Maribor. Ogledali smo si najstarejšo trto in na mostu videli, da je spodaj Lent. Ker je bilo vroče, smo si v senci privoščili hladno pijačo. Na Mariborskem otoku smo se v bazenu kopali, podajali žogo in potapljali.

Obiskal nas je čarovnik in prikazal čarovnijo z različnimi rutami po vleku iz žepa. Pel je pesmi Iztoka Mlakarja in se spremljal s kitaro.

V prostem času smo imeli delavnice. Valj smo najprej pobarvali z voščenkami in ga polnili z žeblji. Potem smo žeblje zabijali v valj in na koncu valj ovili s trakom. Vsak je izbral svojo barvo, enako za valj in trak. Veseli smo bili, ko smo se hecali in igrali briškolo in človek ne jezi se. V hotelu smo si kupili spominčke in razglednice z znamkami, da smo napisali pozdrave in jih poslali domov in v VDC.

Zadnji večer so nas kuharji in natakarji presenetili. Večerjo smo imeli na terasi. Bila je zelo okusna. Na koncu pa so nam prinesli še pohorsko omleto in na sredi prižgano svečko. Vsi skupaj smo se slikali za spomin. Potem smo na karaokah zapeli pred mikrofonom pesem, ki si jo je vsak sam izbral. Igrali smo tudi tombolo. Najbolj smo se razveselili, ko je Barbara vsakemu dala priznanje, Nataša pa nas je vse skupaj slikala.

Hrana je bila različna in zelo dobra. Natakarji so bili z nami prijazni in so nas hitro postregli. Zato smo v soboto 6.8.,ko smo odhajali, vsem dali roko, se jim zahvalili in dali fotografijo.

Med potjo smo se ustavili v Trojanah in kupili krofe za domov. Veseli smo se pogovarjali, da nam nikoli ni bilo dolgčas. Naši spremljevalci, Barbara, Ivo in Nataša, so skrbeli, da smo bili veseli in zadovoljni.

Hvala našim spremljevalcem. Užival sem na Hočkem Pohorju.

 

                                                          Saša Šuligoj